ßßß Cookit - przepis na Żurek czy zalewajka ?? ;> oto jest pytanie...

Żurek czy zalewajka ?? ;> oto jest pytanie...

nazwa

Wykonanie

ŻUREK PO MOJEMU
LUB ZALEWAJKA WEDŁUG MEGO MĘŻA
W moim domu, ba! w zasadzie pomiędzy Moim Mężem i Jego Braćmi a Mną i Moimi Szwagierkami, istnieje ciągły konflikt co nazywa się zalewajką, barszczem białym, żurkiem, kapuśniakiem i ... hm...chyba tyle ;) Generalnie Panowie, wychowywani również przez Babcię Basię, inaczej pojmują co jest czym, niż my - ich Żony. Ale, że są skazani na naszą kuchnię - no troszeczkę to źle brzmi, bo wszyscy naprawdę świetnie gotują, dzięki Mojej Teściowej za co jestem jej dozgonnie wdzięczna - więc co jakiś czas zaczyna się wielka DYSKUSJA RODZINNA. Okazuje się, że My wszystkie wychowane w Małopolsce, inaczej zupełnie - ale wszystkie tak samo :) - gotujemy, niż Babcia Basia pochodząca ze Świętokrzyskiego, wymienione wcześniej zupy. Mój Żurek - inspirowany przepisem z "Kuchni Polskiej" Marzeny Wasilewskiej - został z dziką radością przyjęty przez mojego Męża: " Patrz Smyku - Mama zrobiła Zalewajkę!! ". "ŻUREK!!" - padła riposta... . "Zalewajka - do tego pyszna Kochanie, wprawdzie bez kapusty, ale pyszna Zalewajka"... "Żurek, po mojemu i kropka". "No dobrze, ale rób mi częściej tą Zal...Żurek ;) ".
Zwał, jak zwał - zupka jest pyszna to fakt :P I nie ważne, czy rodem z Małopolski czy ze Świętokrzyskiego, na pewno do Akcji "Gotujemy po polsku" się nadaje :)
Zatem Żurek zostaje zgłoszony do Akcji "Gotujemy po polsku" , której patronuje serwis
zPierwszegoTloczenia.pl .
Składniki:
500ml barszczu białego / żuru kiszonego
laska kiełbasy swojskiej lub wiejskiej
ewentualnie gruby plasterek boczku wędzonego
skóry z boczku
masło ok. 2 łyżki
6 małych ziemniaków
kilka ziarenek pieprzu czarnego
kostka warzywna
kostka na wędzonym boczku (KNORR)
ok. 800 ml wody
2 listki laurowe
1 duży ząbek czosnku
śmietanka do zup i sosów 18%
majeranek
jajka
można dodać 2-3 suszone grzybki
Na maśle podsmażyć grube plastry kiełbasy i boczku. Dodać pokrojone w 4 ziemniaczki, podsmażyć razem chwilkę. Zalać rozpuszczonymi w gorącej wodzie kostkami bulionowymi. Wrzucić pieprz, liście laurowe, skóry z boczku, wcisnąć ząbek czosnku, ewentualnie grzybki. Gotować do momentu miękkości ziemniaków. Zalać barszczem/żurem, dodać majeranku. Zagotować. Zdjąć z ognia. Zaprawić śmietanką - mieszając, aby się nie uwarzyła. Podawać z gotowanym na twardo jajkiem.
Smaczności !!! :)
Źródło:http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2011/11/zurek-czy-zalewajka-oto-jest-pytanie.html